Levhart

by - března 08, 2017

Když se našla první zabitá dívka, nevěnovali tomu takovou pozornost jako když se našla i ta druhá. Obě s propíchanou pusou a ztrátou krve, avšak podle lákaře zemřeli na utonutí. Řádí snad ve městě sériový vrah ? O velký kousek dál v Hongkongu se mladá detektivka z Osla snaží najít  jednoho z nejlepších  detektivů a odborníků na seriové vrahy - Harryho Holea. Najde ho,  ale on už tak nadšený z toho že je povolán po několika měsích do práce, není. Docela přesvědčivě odmítá a vrací se zpět ke svému alkoholu. Ovšem změní názor když mu Kaja Solnessová oznámí že jeho otec je velmi nemocný. Harry zjistí že není nic jak bývalo a že Kripos šlape na paty nejenom jemu ale i celému oddělení vražd. A tak začíná honička o tom kdo získá více cenných informací o případu a vrahovi. Co se ale nestane ? Vraždy přibývají a pachatel je stále neznámý, navíc je více než jisté že ze skupiny kterou si Harry sám vybral někdo donáší do Kriposu. Všechny mrtvé však spojuje jedna jediná noc v turistické chatě v Havasshytta, rozbýhá se tak hon na vraha. Najde Harry pravdu ? A kdo donáší Kriposu ?

Zlomený
Během několika docela smutných pasaží mi bylo strašně líto právě Harryho. Pokud jste četli několik dílu před Levhartem, víte že není zlý, avšak je svůj a to je na tom to dobré. Nezajímáho jaké kdo má postavení či moc, prostě vyšetřuje vraždu a jde si zatím i přes mrtvoly. V tom si nese to riziko, pokaždé když si s někým rozumý nebo si někoho najde, odnese to právě onen nový dotyčný/ná. A v Hongkongu se ocitl právě proto že  ztratil svojí velkou lásku Ráchel a jejího syna (případ Sněhulák).
Pasáže kde o ní přemýšlí nebo pochybuje sám o sobě, myšlenky směřující k alkoholu a drogám byli hodně depresivní ale svým způsobem vedli i k zamyšlení - kam Vás to jací jste může dostat nebo to když ztratíte milovanou osobu... Když to vemu z druhého konce , vrah  kterého  máte skoro celý  případ pod nosem, byl také svým způsobem  zlomený. Ne, nebojte - opravdu Vám nebudu říkat kdo nebo proč zabil několik lidí ale myslím si že pokud budete o vrahovi přemýšlet tak jako já budete velmi překvapeni ! :)

Co se týče děje ?
Čtení knížkou  je jeden velký tobogán, myslíte si že víte co se asi stane nebo jak to dopadne ale aniStrašně se mi líbilo jak zamotaný případ byl. Nebylo to jenom o vraždě, nějakém vyšetřování a nakonec krásné zatčení vraha - vyšetřovalo se krkolomě, moc důkazů nebylo a vlastně celý motiv byl o úplně něčem jiném než si celou dobu myslíte. I když tam bylo tolika zvratů knížka se četla fakt skvěle.
zdaleka jste to nepředpověděli  - teda aspoň já ne ! Chvíli jste s Harrym ve vyšetřování případu, záhadným způsobem se do toho přimotá Kripos a najednou jste bez informací i případu, loudáte se po Oslu nebo sedíte u lůžka nemocného otce.

Levhart - Ano, či ne ?
Pokud jste nečetli  přechozí díly nebo aspoň Sněhuláka, myslím že se v některých věcí asi ztratíte a nebudete z toho mít tak dobrý požitek. Ti kdo četli by semnou (teda doufám) souhlasily že Levhart byl dobrý ale i tak to byl docela slabý odvar toho čeho jsme se setkali  například právě u Sněhuláka a nebo ve skvělém Pentagramu. Naopak bylo zajímavé sledovat jak se k sobě chovají skoro stejné oddělení vražd - konkurence, přebírání informací. Shrnutí ? Já říkám ano už jenom z toho důvodu že je to od Nesba a ten prostě dokáže upoutat, říkám ano i z toho důvodu že po hodně dlouhé době jsem si spravila chuť dobrou detektivkou :) Doporučuji hlavně milovníkům krimi a fanouškům Nesba.

Málem bych zapoměla ! Knížku jsem si vybrala do Čtenářské výzvy a to do 15. tématu - kniha se zvířetem v názvu na Databázi knih.
Mějte se krásně ! :)


MOJE HODNOCENÍ  80%

Autor : Jo Nesbo
Originální název : Panserhjerte
Rok vydání : 2013
Počet stran : 722
Nakladatelství / Překlad : Kniha Zlín / Kateřina Krištůfková
Žánr : Detektivka

*Psala : Marci

You May Also Like

6 komentářů

  1. Úžasně napsané. Tak to je přesně Nesbo, zvraty a zvraty, nikdy nevíš načem jseš. HH prostě miluji , asi právě proto, že je tak nedokonalý. Ne jako jiní detektivové co všechno ví, vše se jim daří a mají dokonalý život. Sněhulák je jasně TOP, ale Levhart patří také k těm lepší ze sérii. Už se nemůžu dočkat až vyjde Žízeň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé díky :) Ano,Harry Hole je prostě skvělý :) Jo myslím že Levhart je dobrý ale je o trošku slabší než no ten Sněhulák ! :D ajo já taky ale momentálně musím ještě přečíst Přízrak a Policii jsem tak pozadu ! :D

      Vymazat
  2. No, já jsem se k této sérii ještě vůbec nedostala, ale všude kolem mě na ní slýchám samé kladné ohlasy. Zprvu mě vůbec nelákala, ale postupem času se to mění a budu jí muset dát šanci. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od Nesba jsem četla Syna a ten byl dokonalý. Pak jsem postupně a vlastně ještě stále teď dokupuji sérii HH ale ještě jsem se k němu nedostala. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky postupuju pomalu, hodně to prokládám a ted mám spadeno na tolik knížek zase jiných ale doufám že to nějak dám tu sérii dohromady než vydá 11díl ! :)

      Vymazat

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !