Illuminae

by - března 18, 2017

 
„ Nejdřív přežít. Potom všem říct pravdu.“ 
 Je rok 2575 a dvě soupeřící korporace bojují o moc a také o vzdálenou planetu. Víc než planeta je to hlavně ledem pokrytý kus skály někde na konci vesmíru, který nese název Kerenza.
BeiTech industries nečekaně a hlavně nelítostně napadne tuto planetu Kerenza kde korporace WUC těží hermium.

V tomto okamžiku se na Kerenze rozejdou dva mladí lidé a to Kady a Ezra, bohužel neví že jejich čas na planetě se neúprosně krátí. Nepřipravenost lidí na Kerenze vede k tomu že mnoha lidí zahyne aniž by věděla co se děje. Mezi lidma který se snaží dostat na záchranou loď je i bývalý pár a jak jim dojde potřebují jeden druhého aby se dostaly do bezpečí. V tom zmatku se stane že Ezra skončí na lodi Alexandra a Kady na lodi Hypatia. Všichni kdo měli štěstí a přežili se dostali na záchrané lodě ale budou opravdu v bezpečí ?

Loď Alexandra zjistí že se za nima žene Lincoln - tedy bojová loď BeiTechu. Velitel Alexandru proto rozhodne že ti kteří jsou aspoň trošku schopní a projdou testama budou použiti jako obranu proti Lincolnu. Kady je skvělá přes techniku a kódování ale pro její téměř drsné a konfliktní chování není schopná pro výcvik. Naproti tomu Ezra je po testech hned přijat jako bojový pilot.

Bohužel na nákladové lodi Koperník se rozhostí smrtlná epidemie a napadá i přeživší z Kerenzi, proto byla neúprosně zničena. Do toho všeho se přimotal systém z Alexandra nazvaný SPIRO, který místo aby jim pomáhal je spíš žene do záhuby. Jediný kdo tomu chce přijít na kloub je Kady, která se hrabe v systému aby všem řekla pravdu. Dostanou se pryč od dosahu Lincolna ? Jaký vliv bude mít na všem systém SPIRO ? A uvidí se ještě někdy Kady a Ezra ?

Velká vesmírná kniha
Hodně jsem o téhle velké a krásné knize slyšela, myslím si že jí četl snad každý kdo opravdu čte rád
protože mu neunikl ten velký bum kolem ní. Já musím říct že jelikož jsem grafik a teda moje práce je založená hodně na kreativitě, tak jsem si tuhle knížku pořídila už jen z toho důvodu že je to prostě skvost - po grafické stránce (hodím vám dolů několik fotek). Co se týče děje tak já až tak vesmírnou tématiku moc nemusím takže ohledně děje a celého toho příběhu jsem si držela docela odstup, abych pak nebyla zklamaná. Taky jsem si říkala no knížka není napsaná tak nějak klasickým stylem ale jsou to sbírky vojenských zpráv, konverzací, deníkových zápisků a výpisů ze systému - takže co od toho vlastně čekat. Naopak jsem byla dost překvapená jak mě kniha vcucla do děje a prožívala jsem vše co se stalo. Na to že kniha má okolo 600 stran se čte dost rychle, a po 50 stránkách koukáte kolik jste toho přečetli a nevěříte vlastním očím.

Příběh je tak nacpaný informacema o vesmíru, detailní rozbory kódování a tak dobře napsaný deník vedený Kady, že jsem si jednu chvíli jako fakt myslela že se to opravdu děje nebo že se to může stát...
Jak už jsem tak trošku nahrála Kady a Ezra si začnou psát, a ano doufáte správně znova i přes jejich rozchod to mezi nima zase zajiskří. Lásce mezi velkým a neúprosným bojem o přežití se prostě nedá říct ne, ještě když každý je na jiný lodi a nikdo se nemůže být jistý že za pár hodin neumře.

„Vesmír ti nic nedluží, Kady. 
Nakonec ti už dal všechno. 
Byl tu dávno před tebou a bude tu dlouho po tobě. 
Pamatovat si tě bude, jedině když uděláš něco hodného zapamatování.“ 

 
Číst nebo se vyhnout velkým obloukem ?
Za mě rozhodně : Ano, tahle knížka si zalouží vaší pozornost. Ač jsem si držela odstup tak mě kniha naprosto pohltila, tak že jsem hned koukala na webové stránky nakladatelství CooBoo kdy vyjde druhý díl tohodle skvostu - mimochodem měl by vyjít letos v létě s názvem Gemina. Nečekejte že si počtete tak jako u jiných knížek s odstavci, kapitolami, tohle je napsané tak strašně přímě a jednoduše že budete koukat kolik informací a pocitů se k vám dostane. Nemyslím si že je to zase jedna přechválená kniha u které je velký bum ale je to opravdu chválená kniha právem.

Knížku jsem zařadila do čtenářské výzvy a to do tématu 4.kniha odehrávající se v budoucnosti, od Databáze knih.


MOJE HODNOCENÍ 85%

Autor : Amie Kaufman, Jay Kristoff
Originální název : Illuminae (Akta Illuminae 1)
Rok vydání : 2016
Počet stran : 608
Nakladatelství / Překlad : CooBoo / Richard Podaný
Žánr : Sci-fi, Romány

*Psala :Marci

„ NO NEJSEM MILOSRDNÝ ?“ 





You May Also Like

8 komentářů

  1. Knížku jsem začala číst zhruba před měsícem, ale pak jsem si od ní musela dát na chvilku pauzu. Mám v plánu jí dočíst a po tvé recenzi jsem na to dostala opravdu chuť, ale ještě tu mám 2 recenzní výtisky, které chci přelouskat. Ale po nich bude 1. na řadě.
    Povedená recenze a blog celkově! :)

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda že jsem tě trošku nadchla, protože ono i já jsem měla co dělat abych se udržela ve čtení jak jsem psala ty vesmírné moc nemusím. Ovšem pak jsem tomu propadla :) Co se týče blogu strašně moc děkujeme a vážíme si toho :)

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsáno :) Knihu jsem četla a bála se jejího zpracování :) Nakonec se mi celkem líbila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký článek :) Knihu mám doma ale zatím jsem se k ní bohužel nedosatala... vždycky do toho vleze škola, objednávka na náramek nebo recenzák... Ale já už si ten čas udělám! Super blog, jen tak dál! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, já jsem taky četla s velkým zpožděním byli knížky které mě prostě zajímali více :) A Děkujeme budeme se snažit !

      Vymazat
  4. Pěkné. Knihu jsem dostala k Ježíšku a ještě v lednu přečetla. Jsem velmi ráda, že ji můžu mít v knihovničce, jelikož je opravdu skvělá a už jsem zvědavá na další díl :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Na knížku se chystám a jsem na ni strašně zvědavá :) Hlavně na to její zpracování :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !