Jackaby

by - prosince 06, 2016

Příběh detektiva, který se zabývá paranormálními jevy, překypuje troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese.

Anotace
Abigail Rooková právě přicestovala do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího nevysvětlené jevy, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého – což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve měst ě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že za vším stojí nelidská stvůra, jejíž existenci policie – s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea – vytrvale popírá.

Jak jsem ke knížce přišla? 
Myslím, že úplně náhodou. Objevila jsem jí v novinkách když vycházela a moc se mi zalíbil obal,  když pak byla v nějakém knihkupectví vystavena, přečetla jsem si anotaci a pak už jen vím, že jsem si jí nesla domů.

 Čtení a příběh
Od první chvíle kdy jsem knížku otevřela a začala číst,  jsem věděla že to nebude žádný propadák, který by mě nudil.  Začátek se rozjíždí trochu pomalu než u jiných knížek, ale pak to vezme rychlý spád a já se nestačila divit jak rychle otáčím stránky. Strašně se mi líbí, jak je to napsané, naprosto bych uvěřila že jsem se ocitla v roce 1892 - krásné zastaralé výrazy. Když však teď přemýšlím, myslím, že za to spíš patří velké díky překladatelce, která dostala knížku na starost. Knížka má 280 stránek a přečetla jsem všechny doslova jedním dechem.

Co se týče příběhu, byla jsem hodně překvapená. Představte si, že je  to jako číst Sherlocka Holmese s tím rozdílem, že Jackaby se zaměřuje na paranormální jevy (pro mě fantasy bytosti), a k tomu mu pomáhá krásná Abigail, která podle mě je taky trošku praštěná a tvrdohlavá. Když přijde první vražda začne příběh (jak už jsem psala) nabírat na rychlosti. Jediný kdo si nemyslí že jde o normálního sériového vraha je Jackaby, ten věří že jde o posedlou fantasy bytost.  Abigail (jak jinak) skončí pod svým novým šéfém a jelikož nemá kde bydlet nastěhuje se do jeho velkého domu. Další věc, která mě docela překvapila a to že v domě má ducha? Po dalších vraždách Jackaby zjistí, kdo za tím vším je, ale kdo jiný mu samozřejmě pomůže dopadnout pachatele než Abi?

Tak nějak na závěr...
Do poslední chvíle jsem vlastně nevěděla, kdo je pachatel a jestli vůbec nějaký pachatel je. Když pak knížku dočtete, skvěle vše zapadá do sebe a nemám pocit že něco zůstalo nevyřčeno. Knížku bych určitě doporučila čtenářům detektivek, ale i nadšencům pro fantasy nijak neuškodí, myslím, že knížka je opravdu dobrá, ale zrovna v téhle žánrové kategorii je dost, ještě o chlup lepších knížek. Mimochodem, knížka vypadá po designové stránce skvěle!


Pokud se vám knížka líbila tak jako mě, určitě vám neušlo, že autor chystá další pokračování !

MOJE HODNOCENÍ  80%

Autor : William Ritter
Originální název :  Jackaby
Rok vydání : 2016
Počet stran :  280
Nakladatelství / Překlad : Host / Vratislav Kadlec
Žánr : Detektivky, Fantasy a Young Adult 


 *Psala : Marci





You May Also Like

2 komentářů

  1. Pěkná recenze! Ráda se budu vracet na váš blog! Tuto knížku mám také vyhlédnutou a chystám se na ni. Myslím, že tento rok na ni dojde řada :).

    OdpovědětVymazat

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !