Počátek

by - března 28, 2018

Ať si kdekoli...  ať věříš čemukoli... 
všechno se brzy změní. 


Robert Langdon, harvardský profesor symbologie přijede do moderního Guggenheimova muzea ve Španělsku, aby se zúčastnil významného odhalení objevu, který navždy změní pohled na vědu a náboženství. Edmond Kirsch, čtyřicetiletý milionář a futurolog, který tuto prezentaci pořádá, se stal díky svým objevům a předpovědím, celosvětově úznávanou osobností. Avšak tato prezentace má zodpovědět dvě základní otázky lidské existence.
Pečlivě naplánovaná prezentace, ale skončí dřív než Kirsch stačí svůj objev sdělit světu. Vše kolem se najednou změní v chaos a hrozí, že Edmondův objev bude navždy skryt. Tohle ale Robert Langdon nemůže nechat být, a ač trochu nedobrovolně se vydává na hon za heslem, které jim ukáže co tak velkého a hrozivého mohl vědec objevit. Jak se ukáže, ani tady nebude vědět komu vlastně věřit...

Kdo je vůbec profesor Langdon?
Když se řekne Robert Langdon, najdou se lidé kterým to hned sepne ale jsou i tací, kteří dokud jim neřeknete Šifra mistra Leonarda nebo Andělé a Démoni, tak prostě neví o čem je vlastně řeč. „Ano, ano, to je ten, který hledá ukryté poklady.“ Takhle nějak by asi zněla odpověď někoho kdo viděl knížku z rychlíku a film jen tehdy, pokud to běží v televizi. Takže, Robert Langdon není novodobý Indiana Jones, ale profesor náboženské ikonologie a symbolologie na Harvardově univerzitě. Jeho velkým koníčkem je plavání, miluje umění a svoje hodinky s Mickey Mousem. Trpí neskutečnou klaustrofóbií a má fotografickou paměť. Do každého hledání za uměním nebo pravdou, byl vždy buď přizván jako odborník na symbologii a nebo do toho byl nějak zapleten.

Předešlé knihy: Šifra mistra Leonarda, Andělé a Démoni, Ztracený symbol a Inferno
Ztvárnění Langdona ve filmovém zpracování se ujal herec Tom Hanks.

 
Langdon se vrací, jen už nemá tolik sil
Nikdy bych si nemyslela, že budu tak moc natěšená jako po ohlášení nové Brownovi knihy. Brown si
totiž jako jeden z mála autorů, které znám, dává trošku načas s psaním nebo všeobecně vydáváním nových knížek. Takže po dlouhé pauze tu máme opět pokračování s profesorem Langdonem.

Pokaždé, když začnu číst knížku od Browna, stáhne Vás okamžitě do děje a nepustí až do svého závěru. Měla jsem to i u téhle knížky, kdy jsem s chutí začala číst a najednou už jsem lítala po nočním Španělku i s profesorem. Celý děj se však motá kolem objevení hesla, moderních technologií a otázkama odkud lidstvo přišlo nebo kam vlastně míří. Takže, pokud jste tak trošku fanoušci umění, nebo vás bavilo luštit smysl symbolů, budete tak trošku zklamáni. Umění a dějiny se tu objevují, ale v hodně malé míře a o symbolech, ani nemluvit. Po celé té jízdě jsem v závěru knihy trochu znejistila a odhadla, kdo zatím vším má vlastně prsty a tak nějak sem vycítila konec. Brown píše opravdu skvěle, bohužel, by se mi Počátek líbil spíše jako samostatná knížka, než pokračování předešlých knih, které byli podle mého o dost lepší.

I přes všechny moje výtky je to pořád dobrá kniha od skvělého autora. To co mě se nemuselo líbit, může někomu sednout. Rozhodně má tahle knížka co nabídnout, nejen fanouškům ale i novým čtenářům. Pokud váháte nad přečtením, musím Vás trošku popíchnout - určitě si pro ní běžte!

Četli jste nějakou knihu od Dana Browna? Jaká se Vám líbila nejvíce?
A pokud máte srovnání: Langdon v knížce nebo spíš ve filmu?
Budu se těšit na reakce!
Mějte se krásně! :)


MOJE HODNOCENÍ  80%

Autor: Dan Brown
Originální název: Origin
Rok vydání: 2017 ( u nás 2018)
Počet stran: 416
Nakladatelství / Překlad: Argo / Michala Marková, David Petrů
Žánr: Thriller, Román


Kde seženete nejlevněji knihu Počátek ? Srovname.cz Vám poradí ! 

*Psala : Marci

You May Also Like

0 komentářů

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !