Volání netvora

by - května 01, 2017

 Příběhy jsou jako divá zvěř. Když je vypustíš na svobodu, mohou napáchat spousty škody.


Conor O'Malley je 13letý kluk který od okamžiku kdy onemocněla jeho maminka, začal mít hrozné noční můry. V noci, sedm minut po půlnoci Conor slýchá jistý hlas který volá jeho jméno. Později zjistí že je to netvor a bude za ním chodit tak dlouho dokud Conor nevyslechle tři příběhy, které mu netvor chce říct.  Naoplátku chce netvor slyšet čtvrtý příběh který mu má říct Conor - ale né ledajaký, chce slyšet pravdu o Conorově noční můře, pravdu kterou ještě nikdy nikomu neřekl.

Jsi starý jako země sama a nikdy jsi neslyšel o sarkasmu ?
Ach ano, slyšel jsem o něm, odvětil netvor a založil si obrovké ruce z větví v bok. Jenže takto se se semnou lidé obvykle mluvit neodvažují.

Příběh života
- TO, opravdu byl. Už po krátkem úvodu, kdy Patrick Ness psal jak se k tomu všemu vlastně dostal a
proč to napsal jsem si říkala že to asi bude dobré. Od první stránky jsem se začetla a řeknu Vám já se nedokázala odthrnout, skončila jsem až v ten moment kdy jsem si uvědomila že mám po pauze a že bych konečně měla jít něco dělat - takže skoro přes 60str. bylo pryč. Při cestě domů z práce jsem jí (jak jinak) otevřela a zase jako při prvním otevření sem naprosto zapoměla na okolní svět. Chvílema se mi chtělo smát, pak se mi chtělo brečet a nakonec jsem měla i husí kůži když jsem pohlédla na krásné ilustrace a spojila si to s příběhem. Nedokážu popsat to co se během čtení ve mě odehrávalo.

Asi jsem ze začátku opravdu nevěděla proč za ním netvor chodí a jakej to má účel, jenže stránka po stránce se vám vše otevírá jako Conorovo srdce. Všechny ty postavy jsou tak krásně zpracované a tak všechno do sebe krásně zapadá že nenacházím nic co bych vytkla. No i když, možná to že knížká má pouze 216 stránek takže tempem kterým jsem to hltala si dokážete představit že zachvíli byla dočtená - ale kdo ví třeba by to už pak tak dobré nebylo.

Ilustrace
To je na úplně samostatné povídaní protože to co vytvořil Jim Kay, u toho bych mohla sedět hodiny a hodiny si prohlížet obrázky. Při každém obrázku jsem cítila přesně to co čišilo z příběhu, tu tajemnost, lásku ale i beznaděj... Pro mě jako pro grafika je to naprostej skvost a jsem hrdá že jí mohu mít v knihovně už jen kvůli ilustracím !


Nech toho Conore O'Malley, řekl netvor laskavě. Proto jsem za tebou nepřišel, abych ti řekl právě toto a ty ses mohl uzdravit. Poslouchej, co ti teď řeknu.
Conor znovu pokl. Poslouchám
Svůj život nepíšeš slovy, vysvětlil mu netvor. Píšeš jej skutky. Není důležité, co si myslíš. Význam má jen to, co děláš.

Knižní kráska
Já se přiznám že jsem se ke knížce chvíli neměla i když jsem si říkala - Jo, někdy si jí určitě koupím. Po pár mích takových přešlapů nebo né moc dobrých knih (pro mě) jsem se rozhodla že bych chtěla něco fantasy něco co mě zase nadchne a dostane zpět do té chuti číst. Moje volba šáhla právě po téhle knížce a nelituji. Já jakožto velký introvert, mě málo která knížka zlomí že brečím a jsem na měkko. Stalo se to jen jednou a to u knížky Zlodějka knih, a teď u Volání Netvora. Pár stránek před koncem těsně před ,,pravdou,, jsem už tak nějak věděla jak to všechno skončí a už tam jsem se nemohla zarazit a přemoct můj pláč. Tím chci vlastně říct: Ano, tuhle knížku si fakt musíte přečíst. Stala se mojí srdcovkou a mám takový pocit že si jí v dohledné době zase přečtu. Je to kráska a nejen svým půvabem ! :)


Četli jste knížku ?  Asi ano že ? Jak se vám líbila ? Jste z ní unešeni tak jako já ?
Ještě bych měla dotaz.. Co doporčujute ještě od Patricka Nesse ? Díky !

Mimochodem všem vám přeju krásný 1.máj ! Jak slavíte ? :)
Tak zase v příštím článku ! Čau a ahoj ! :)



MOJE HODNOCENÍ   97%

Autor : Patrick Ness ( podle původního námětu Siobhan Dowdové )
Originální název : A Monster Calls
Rok vydání : 2012 (2017)
Počet stran : 215
Nakladatelství / Překlad : 1.vydání - Jota ( Anežka Sedláková)
                                             2.vydání - Slovart ( Hana Březáková )
Ilustrace : Jim Kay
Žánr : Fantasy, Young Adult

*Psala : Marci

 (ještě pár fotek - ilustrací z knížek)


You May Also Like

2 komentářů

  1. Na Volání se chystám, pořád na něj slyším samou chválu, tak už abych se k němu dostala. A ilustrace podle fotek vypadají báječně! :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !