1984

by - dubna 15, 2017

Životní úroveň je bídná a zhoršuje se. Winston pracuje na Ministerstvu pravdy, jež se zabývá manipulováním minulosti, upravování dokumentů tak, aby byly stále platné. Winstonovou prací je upravovat stará čísla novin. Oceánie vede střídavě válku se zeměmi Eurasie a Eastasie. Pokud se změní situace, ze spojence se stal nepřítel a z nepřítele spojenec, Winston a další úřednící přepisují všechny články, které v minulosti vyšly. Velký bratr totiž nikdy nemění svá rozhodnutí, má absolutní pravdu. Podobně se přepisují předpovědi průmyslové výroby, válečného vývoje apod. Ve skutečnosti se nelze spolehnout na pravdivost ani u letopočtu.
Winston se nedokáže bránit myšlenkám na minulost. Postupně začíná pátrat, jaký byl život před nastolením diktatury Strany a domnívá se, že nebyl takový, jak jej líčí oficiální propaganda. Přemýšlí o své matce a sestře, které zmizely, když byl malý kluk. Začíná si psát deník. Dobře ale ví, že jej na každém kroku i v soukromí sleduje ideopolicie pomocí všudypřítomné techniky. Stejně jako všechny ostatní členy Strany. Myšlenky proti Straně jsou ideozločin, který se tvrdě trestá. A člověka může prozradit i pouhý výraz tváře či mluvení ze spaní. Děti jsou ve stranické organizaci vychovávány k udávání rodičů.

Já a 1984 

U téhle knížky jsem zažila něco co už asi u žádné nepocítím. Bylo to jako koukat na lidi kteří se za něčím plahočí s nenávistí a uvnitř toho davu byl muž který se schovával za svojí tvář ale uvnitř sebe cítil že to co dělají není správné. Už jenom tím myšlením byl vinen a věděl že umře, a Vy ho sledujete jako němý stalker který mu nemůže pomoct. Tak jsem se cítila celou dobu. Člověk když  už neví jak dál, příjde něco co vám ten život oživí a u Winstona to byla láska. Mezi tou nenávistí a vším tím svinstvem se Winston a Julie dokáží zamilovat. Budou nějak bojovat proti straně která je utlačuje nebo se budou dál schovávat ?  Tak jako tak ví že umřou. 

Jelikož i já jsem trošku ve špatném rozpoložení tahle knížka pro mě byla jako další hřebíček. Bojíte se aby na něho nebo na ní nepřišli, začnete nenávidět Stranu která je utlačuje a bojíte se myslet jinak než oni. Četla jsem jí tak strašně pomalu a občas jsem se až nutila do čtení jelikož jsem věděla že mě zase položí. Musím říct že jsem se zatím ještě nezmínila o politické nebo spíš válečné stránce téhle knížky - za mě ne. Ano, říkáte si že když jdete do takové knížky musíte vědět že tato knížka bude trošku jiná než jste doposud četli a že to asi nebude váš šálek kávy. S tím vším jsem do toho šla, věřte mi, ale prostě i tak mě knížka nebavila. Pouštěla jsem se do ní ze dvou důvodu: 1) čtenářská výzva kdy jsem si jí vybrala do prvního tématu a to je starší kniha než je čtenář, 2) má na databázi knih docela dost dobrých recenzí a hlavně 93% - což jsem chtěla vědět proč. Stále jsem se kní vracela, pokaždé jsem přečetla pár stránek a šla jsem od ní. Na konec jsem se prostě kousla a řekla jsem si to dočteš, ještě si žádnou nikdy neodložila - to dáš. Takže jsem jí dočetla ale moc dobré pocity z ní nemám. Když to vemu tím příběhem Winstona a pak i Julii tak by se mi to i líbilo, ta jejich láska mezi válkou. Bohužel ale co se týče války, Strany či Velkého bratra nadšesná nejsem. Nikdy jsem nečetla válečné či politické knížky a ted vím že s tím ani začínat nebudu. 

 

Moc se omlouvám pokud jsem někomu zhatila jeho oblíbenou knihu - dost lidí co jsem koukala jí má jako oblíbenou - ale pokud chci psát o knížkách musím sama za sebe a hlavně pravdu. Já tuto knížku budu mít asi ještě chvíli v knihovně a pak možná poputuje někam dál...

  

MOJE HODNOCENÍ  45%

Autor :  George Orwell
Originální název : Nineteen Eighty-Four
Rok vydání : 1949 (2003)
Počet stran : 262
Nakladatelství / Překlad : Československý spisovatel / Eva Šimečková
Žánr : Sci-fi / Román

*Psala : Marci

You May Also Like

10 komentářů

  1. Včera jsem si knihu přinesla z Levných knih, a mám v plánu se do ní pustit :) Mám ji na seznamu četby k maturitě, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Tuhle knihu jsem si vždycky chtěla přečíst :) Teď jsem na ni možná trochu méně natěšená, ale určitě jí šanci dám :) Hezké Velikonoce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, je to člověk od člověka :) Mě se třeba nelíbila ale psalo mi hodně lidí kteří četli a že je skvělá... Tak dej vědět co ty :)

      Vymazat
  3. Mne sa kniha páčila, keď uvážim v akej dobe bola napísaná a ako desivo môže byť pravdivá, tak naozaj klobúk dolu za celú tú víziu. Osobne ma nebavili časti, ktoré sa čítali zo zakázanej knihy, to bolo pre mňa dosť ubíjajúce. Inak mi čítanie šlo rýchlo, ale samozrejme, nie každému sadne každá kniha :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to byla jedna z částí kdy jsem myslela že snad začnu čtení nemít ráda protože jsem se přímo nutila ke čtení :D

      Vymazat
  4. Budu ji číst k maturitě a každý ji doporučuje, tak jsem zvědavá, ale iluze o tom, že by se mohla stát moji srdcovkou si nedělám :D
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba ano ! Já jsem si třeba velké naděje dělala každý o ní mluvil dobře, bohužel u mě tak dobře neprošla :)

      Vymazat
  5. Na knížku se také chystám a jsem zvědavá, co na ni řeknu. Patří do takové té kolonky must read, uvidíme, jak se bude líbit mně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i já jí měla jako must read a uvidíš třeba ti sedne je to opravdu člověk od člověka :)

      Vymazat

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !