TIP #4 - Lisbeth Salanderová

by - března 26, 2017

LISBETH SALANDEROVÁ - Pomsta je nejsilnější motivace.

Setkali jste se už někdy s tímto jménem ? Říká Vám něco jméno Stieg Larsson ?


Dneska bych Vám chtěla představit mojí hodně velkou srdcovku ke které jsem se dostala opravdu náhodou a to jsou knížky právě od zmiňovaného Stiega Larssona.  Ke knížkám nebo spíše k prvnímu dílu které nese název - Muži, kteří nenávidí ženy - jsem se dostala tak, že jsem kolem nich zhruba měsíc chodila a koukala na ní ve výloze knihkupctví. Chodila jsem tenkrát na střední a věřte mi že jít si koupit jen tak novou knížku nebylo zrovna lehké. Když jsem nějaké ty peníze získala moje první volba padla právě na ní, nejen díky obalu ale taky názvu. Po pár několika stránkách jsem tu knížku milovala, byl to příběh o zmizelé Hariet která se ztratila na ostrově kde jediná příjezdová cesta byla ucpaná díky dopravní nehodě. Po Hariet bylo vyhlášené patrání ale nikdo už ji nikdy nespatřil. Její milovaný děda který pravidelně dostává k narozeninám dárek od někoho kdo se podepisuje jako její vnučka, najal ty nejlepší detektivy aby zjistily co se děje. Nikdo nic nezjistil.  O několik kilometrů dál se novinář Mikael Blomkvist a jeho časopis Millénium dostává do velké aféry, rád odkrývá tajemství, odhaluje korupce a všechno co je špinavé. Tím se zviditelní a Harietin děda si ho najme na to aby 
vypatrál kdo unesl či zabil jeho vnučku - aneb odhalil kdo z rodiny ho zradil. No není to fantastický příběh ?  Do toho se tam přimotá Lisbeth Salanderová, holka která byla zbavená své způsobilosti o sobě rozhodovat a byla tak vzatá do opatrovnictví. Je však skvělá přes počítače a je to snad nejchytřejší hackr kterého můžete poznat. I ona dostane nabídku zjistit co se stalo a tak se Lisbeth s Mikaelem stánou vyšetřovacím týmem.
Naprosto skvělá knížka plná tajemství, o tom jak moc jsou schopní nenávidět a ublížit si. 

Získat druhý díl byl pro mě jako kdyby jste byli na pustém ostrově bez vody, kde sedíte sluníčko na vás palí a vy nemyslíte na nic jiného než jen na tu vodu. I když jsem byla hodně hladová po dalších řádcích byla tam i nejistota z toho jak to bude pokračovat přece jenom příčina kdo unesl Hariet byla na světě a každý se vrátil na svá místa, tak jak to bude pokračovat ? Ani zdaleka jsem si nedokázala představit že to bude tak velký a silný příběh a kontext jaké to celé mělo. Jak už jsem psala Mikael Blomkvist byl novinář který hledal jen ty špatnosti a když se do jedné z nich přímo zapletl nebyl nikdo kromě Lisbeht kdo mi mu pomohl. Naproti i tomu Lisbeth nebyla tak bílá jako lilie a i ona měla lidi které po ní šli. Oba svým způsobem jen chtěli pravdu ale lidé kterým se to nelíbilo usoudily že je nejlepší se jich zbavit. A o tom to celé je. Uvidíte tolika věcí které by jste jen tak vidět nechtěli, pocítíte a zažijete věci které by jste cítit nechtěli.


Já osobně jsem všechny tři díly zhltla jako malinu, a ještě hodně dlouho po nich jsem nemyslela na nic jiného než na to co jsem četla. Dva lidé kteří se pídí popravdě a sami jsou na pranýři. Proč ? Protože se to nikomu nehodí do krámu aby vyšlo najevo co kde ukradl nebo zpronevěřil, či kdo tajně zabíjel lidi za peníze ?

Osobně mě to zasáhlo ve chvíli kdy jsem zjistila že autor Stieg Larsson zemřel. O svéhlavé ale chytré Lisbeth Salanderové a novináři Mikeali měl v plánu vydat knížek deset. Bohužel stihnul napsat pouze tři a čtvrtou jen rozpracovat.  Stieg byl sám velkým novinářem proto jeho knížky nebyli jen nějaký příběh ale věci které za celou dobu své novinařiny zažil.  Vůbec netuším jestli jste viděli jaký velký bum to v jednu chvíli byl, i proto že vyšel film který byl natáčený americké režii a se známými herci. Kdo ale pátral víc, zjistil by že ve Švédsku už byli zfilmovaný všechny tři díly a má to mnohem víc hvězdiček než celá americká kopie.

V roce 2014 se hodně diskutovalo že rodina Larssonova má rozdělanou čtyřku a neví se zda ji nechají k dodělaní a nebo bude navždy skryta před všema fanouškama a zvědavýma očima. Nakonec čtvrtý dál vyšel a pod taktovkou švédského spisovatele Davida Lagercrantze s názvem Dívka v pavoučí síti. Nakladatelství Host díky velké události nechala přebalit všechny Stiegovi knížky do podoby nového dílu (pro mě jako fanouška Larssona mě toto spíš popudilo než nadchlo). Ani obsah nebyl už takový jako přechozí knížky měli. Takže jsem byla ráda že opět vidím svojí hrdinku Lisbeth ale už to nebylo ono. Prostě tomu chyběl on - Larsson.

I tak se tyhle knížky a spisovatel zařadil mezi mé velké srdcovky.
Opravdu je moc doporučuji, věřím že to bude hodně specifické asi jako knížky Sirotčinec sl. Perigrinové, které se třeba mě moc líbily ale polovině lidí skončily po prvním díle. Ale myslím že každá knížka by měla dostat svou šanci ukázat co v ní je, tak jako v případě Lisbeth Salanderové.


Doufám že dnešní tip / článek pro Vás nebyl moc dlouhý a nudný - v tom případě se omlouvám o tomhle bych totiž mohla mluvit hodiny a hodiny!
Dnes se s Vámi loučím a přeju krásný zbytek víkendu !  :)

Marci :)

TRILOGIE MILÉNIUM
Muži, kteří nenávidí ženy / Män som hatar kvinnor (2005) / str. 536 / Nakladatelství HOST
Dívka, která si hrála s ohněm / Flickan som lekte med elden (2006) / str. 603 / Nakladatelství HOST
Dívka, která kopla do vosího hnízda / Luftslottet som sprängdes (2007) / str. 684 / Nakladatelství HOST

David Lagercrantz - Dívka v pavoučí síti / Det som inte dödar oss (2015) / str. 480 / Nakladatelství HOST


ZAMĚŘTE SE NA NEJSLABŠÍ MÍSTO. 
BOJUJTE.
Lisbeth Salanderová

You May Also Like

2 komentářů

  1. Knížky znám, ale nečetla jsem je. Nicméně je máme v knihovně, tak na ně časem přijde řada :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !