Lovec Králíků

by - března 21, 2017

Krásná společnice přichází do velké vily v boháte čtvrti. Netuší však že muž který ji zaplatil je vysoký politk a že bude za pár minut svědkem brutální vraždy. Saga Bauerová která díky poplašnému systému dorazí na místo činu nechápe co se tu mohlo stát, zabila snad společnice politika?  Policie odveze neznamou ženu a ukryjí ji, veškeré stopy zachová ale tak aby to vypadlo že politik zemřel na nějakou nemoc. To také ohlásí tisku. Bohužel když v úkrytu vyslýchají vystresovanou ženu, dozví se jak vypadal pachatel a že byl zamaskovaný nějakou kuklou s divnými třásněmi. Žena jim poví že slyšela jak pachatel také řekl něco o otvřených dveří  a dotyčném Ratjenovi. Bezpečností policie si tím hned vylíčila že jde o teroristu který už několik sedí ve vězení a posílá svoje lidi. Proto hned začínají jednat a jediný kdo by jim mohl pomoct  dostat se k Ratjenovi blíž je Joona Linna který taktéž sedí ve vězení. Jonna kývne a jenom v případě že dostane na pár hodin propůstku na svobodu. Všechno se rozbýhá proti teroristům ale pravý vrah už se chystá vraždit úplně jinde. Po neúspěšné akci na údajné teroristy se případ uzavírá jako velmi přísně tajný a je z něho vyškrtnutý jak Jonna tak i Saga. V okamžiku kdy  vrah zabije další obět jde Jonna zpět do vězení a nemyslí na nic jinýho než kde se stala chyba. Po několika hodinách přemýšlení v cele Jonna udělá takřka přesný profil pachatele a tak nějak tuší že obětí bude mnohem víc, a né jen tak ledajakých - bude mířit velmi vysoko. Otázkou je dostane se Jonna z vězení aby v pátrání mohl pokračovat a chytit tak vraha ? Má vůbec vrah nějaký motiv nebo jen loví králíky - své trofeje ?

Jonna Linna opět na scéně
Když jsem zjistila že bude nová knížka od této dvojce už tehdy měla svoje místo v mé knihovně. U těchto autorů jako je Jo Nesbo a Lars Kepler si ani nečtu anotaci a nezjištuju o čem knížka bude protože tak nějak podvědomě tuším že to bude opět dobré. Takže když jsem začla číst a ihned na vás vybafne taková vražda jako tady bylo mi jasné že to nebude jen tak ledajaké pokračování. První úvahy které je vábily k teroristům - popravdě už od začátku se mi to zdálo takové divné a že asi nejdou správným směrem. Tady v těch několika kapitolách jsem si říkala co to vlastně čtu, děj se trošku zasekl na mrtvém bodě
tak jako vyšetřování.  Rozjelo se zas až pachatel udeřil na další oběť kterou zabil ještě víc brutálně (tedy podle mě) než předchozího politika - tady jsem i já měla strach. Přišlo mi že mezi každou vraždou jsou takové  docela nudný momenty a že to čtení trošku vázne. Vždycky se mi to líbilo když byla nějaká akce, vražda nebo když objevily nějaký kus skládanky který tam zapadl. Od doby kdy už vám tak nějak odhalí spojitost mezi osobami se vám pachatel vynoří aniž by jste to sami čekali. Pro mě docela šok a překvapení. To na knížkách od této dvojce se mi líbí, není to jen detektivka ale je tam prostě něco navíc - tajemno ? Konec knížky byl nečekaný a pro mě se asi četl nejlíp z celého toho děje. Ovšem Jonna Linna opět nezklamal, navenek drsný chlap ale uvnitř tak dobrý člověk a jako policista naprostá paráda :) Sagu která pomáhá Jonnovi mám ráda ale ke konci této knížky mi chvílema přišla až protivná a nevím, nemůžu přijít na to proč.

Honba za králíkama
Po dočtení mi přišel ten příběh fakt super, všechno do sebe zapadlo a motiv ? Tak trošku jsem pochopila tak velkou nenávist lovce po smrti všech králíků. I tak byli některé vraždy tak strašně brutální až jsem se bála a cítila jsem z knížky tu strašnou touhou kterou lovec měl. Uf, takže určitě bych nedoporučovala lidem kteří nemají rádi krev a nebo brutálnější vraždy protože tady se tomu nevyhnete. Hodně dlouho - opravdu, jsem přemýšlela jak tuto knížku zhodnotím, na jednu stranu byla tak moc dobrá ale pak byli dost velké části které mě prostě nebavily a nevím jak s tím mám naložit. Je možné že mi to nějak nesedlo nebo že jsem to četla ve špatném rozpoložení, no říkala jsem si že jí někdy až bude čas asi zase zkusím a třeba dopadne jinak. Pro zatím je to dobrá knížka ale s několika chybkama a i tak si myslím že ode mě dostane docela vysoké hodnocení. Pokud jste četli několik dílů předtím určitš do ní jděte - a pak budu ráda když mi napíšte váš názor na ní :)

 

AUTOŘI : LARS KEPLER 
Pokud nějak moc nestudujete a vyloženě nesaháte jen po dílech Keplera, asi vás překvapí že jméno Lars Kepler je pseudonym pod kterým se skrývá manželská dvojce ze švédska : Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril. Pseudonym křestního jména odkazuje na bohužel zesnulého Stiega Larssona ( kterého mám hodně ráda a určitě o něm jestě budu psát) - kterému chtěla dvojce zvdát hold a příblížit se tak žánrově k jeho tvorbě. Příjmení KEPLER je odkazem na astronoma Jana Keplera, s nímž je spojeno nové objevování. Dvojce už vydala 7 knížek z toho 6 s detektivem Jonnou - píšou tedy spíš kriminální žánr.




MOJE HODNOCENÍ  70%
Autor : Lars Kepler
Originální název : Kaninjegeren (2016)
Rok vydání : 2017
Počet stran : 527
Nakladatelství / Překlad : Host / Karolína Kloučková
Žánr : Detektivky, Thrillery


*Psala : Marci




You May Also Like

2 komentářů

  1. Výborná recenze :) Na rozčetení této série se už delší dobu chystám a vypadá to, že konečně po roce, jsem se dočkala a v knihovně na mě čeká zarezervovaný první díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ! :) No tak to jsem zvědavá jak se ti bude líbit :) !

      Vymazat

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !