Andělé nad Teheránem

by - března 02, 2017


Jedné hvězdné íránské noci spatří pětiletá Lili svou matku Anděla Roxanu, jak vychází na balkon, narostou jí křídla, vzlétne a zmizí na noční obloze nedotčená zákony přitažlivosti. Anděl Roxana zmizí bez rozloučení, beze slůvka vysvětlení. Jádrem fascinujícího výpravného románu je Liliino pátrání po matce. Příběh sleduje Roxanu od narození, dítě přináší smůlu v drsném židovském ghettu v Teheránu, přes život v bohatém světě íránské aristokracie, živoření v tureckém nevěstinci až po nový život v Los Angeles.

Jestli se někdy stalo, že jsem opravdu po přečtení knížky neměla ponětí, co se vlastně stalo, tak to bylo teď..

Opravdu, to poslední, co mi dělá problém je strávit u knížky celý den (i noc, v případě volného času). Andělé nad Teheránem jsem dostala od ségry (díky!) a musím říct, že po nějaké té přestávce ve čtení (škola, škola a zase škola) jsem se opravdu nemohla dočkat až se do knížky pustím.
První dojmy byly skoro skvělé, autorka dokázala skvělou slovní zásobou popsat úplně všechno a skvěle tak, že jste opravdu stáli uprostřed Teheránu a všechno prožívali. To se ale později stalo osudným a občas mi přišly některé části příliš zdlouhavé.
Jestli hledáte román, který si každý den vezmete po práci, škole, či unavujícím dni s dětmi a těšíte se na relaxaci u knížky, na Teherán zapomeňte. Každičká stránka, odstavec či věta je hrozně důležitá a nesmíte se přestat soustředit. I když výše uvedené "zdlouhavé stránky" vám moc nepomáhají a občas se ocitnete myšlenkami například u zítřejšího oběda a upřímně, kdo si celou tu stránku přečte znova, aby o nic nepřišel?

Samotný příběh je hrozně poutavý. Tolik touhy jsem dlouhou dobu z žádné knížky nepocítila, prolínající se smutkem a nenávistí. Vlastně, když se nad tím zamyslím, příběh byl spíše negativní než pozitivní. Občas mi zůstával rozum stát nad tím, co je povolené v této zemi a považováno za naprosto normální. Do příběhu vás uvede Lili a to koncem celého příběhu. Knížka je ale napsaná v několika fázích a pohledech.



Následně rostete s její matkou, Andělem Roxanou, která vám pomáhá poznat kulturu, zvyky a vlastně celý její příběh. Neuvěřitelně mě bavilo, že jsem se o téhle, pro mě zajímavé Zemi, dozvěděla spoustu nových věcí.
Je jasné, že právě i tím je příběh naprosto originální, takže právě to poznávání mě na tom hrozně bavilo. Nudná avšak nesmírně důležitá část je popisování "kdo, co a proč", v tom jsem se musím přiznat zamotávala a opravdu jsem ocenila rodokmen otisknutý na začátku knihy.

Co mě zarazilo, někdy jsem měla pocit, že se autorka drží hesla všech známých telenovel "každý s každým". Nevyhnula jsem se přemýšlení nad tím, jaká knížka mi byla pořízena a co tím vlastně chtěl autor říci. Celé tak zamotané a složité, každou stranou se nestačíte divit, co se to vlastně stalo. S takovým druhem knížky (budu se opakovat) jsem se opravdu nesetkala. Znovu bych si ji nepřečetla, ale za tu zkušenost jsem ráda.
Na co jsem se hrozně těšila už od poloviny knížky byl konec - slavné vyvrcholení. Ale asi jsem se těšila moc a čekalo mě zklamání. Skoro mě konec minul a já jen přetočila na další stranu s naději, že se něco dozvím. Nezbývalo mi tedy nic jiného než se vrátit na začátek a pochopit.

Takže shrnutí - Nehodí se na relax. Příběh poutavý, originální, občas zdlouhavý. Poněkud krutý, takže pro silnější povahy!


MOJE HODNOCENÍ 65%
Autor : Gina Nahai
Originální název : Moonlight on the Avenue of Faith
Rok vydání : 2016

Počet stran : 352

Nakladatelství / Překlad : Slovart
Žánr : Román, Literatura světová
 *Psala : Terka

You May Also Like

4 komentářů

  1. Moc pěkná recenze :) O knize už jsem slyšela, ale nějak jsem nevěděla o čem je a co od ní čekat, tak mě minula :) Ale teď mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!:) Ano, zajímavá to ona je, ale málokomu sedne.:)

      Vymazat
  2. Knihu jsem zkoušela číst, ale nesedla mi, takže jsem ji nedočetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně vím, jak to myslíš.U me proběhlo nakonec úspěšné přemlouvání. 😁

      Vymazat

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !