Pan Mercedes

by - ledna 07, 2017

V nuzném městečku na americkém středozápadě dojde k neštěstí – neznámý řidič v ukradeném mercedesu úmyslně vjede do fronty nezaměstnaných před pracovní agenturou a na místě zůstane osm mrtvých a patnáct zraněných. Řidič z místa činu ujede.
Po několika měsících dostane vysloužilý zatrpklý policista ze stejného městečka podivný dopis od kohosi, kdo se k činu přihlásí a zároveň oznámí, že chystá mnohem strašlivější útok – plánuje zmasakrovat tisíce lidí. Policistu to probudí z letargie a nastane závod s časem, aby zločinci ve vražedném útoku zabránil.

Stan, někde v davu...
To že mistr hororů napsal tak trošku deketivku  jsem si nemohla nechat ujít, tedy původně jsem si chtěla dojít pro jinou jeho knížku ale po přečetní anotace jsem zase zvrátila svojí volbu.
Hned od začátku máte několik postav jako na dlani, vítě proč se octli na dně a proč v noci stepují před městským centrem.  Najde se tu svobodná maminka s ospalým dítětem v klokance, které stále brečí a nebo chlápka který jako jediný pomůže a pustí spát do svého stanu. Tihle a ještě mnohem víc se tu ocitli z důvodu finanční krize a nebo přošli o střechu nad hlavou a potřebují nutně práci. Avšak se před městským centrem objeví mercedes který bez slitování vjede do fronty čekajících lidí a ano, smete i stan s malým dítětem. Ti kteří přežijí to odnesou úrazy na celý život.


Tak trošku divný detektiv
Masaker před městským centrem se vyšetřovalo ale pachatel nebyl dopaden, mluvilo se o tom chvíli a to viníka Bradyho velmi pěkně naštvalo. Vlastně ho štvalo že se z něho jako Pana Mercedesa nestala celebrita kterého by všichni uctívaly. Když však o masakru přestaly psát ozval se on, a né jen tak někomu ale tomu nejpovolanějšímu, Hodgesovi. Detektiv Hodges je tak trošku alkoholický podivín a od začátku nevíte co si o ním máte myslet. Hodges to prvně bral jako žert ale když se začali dít divné věci a chodily divné vzkazy nemohl to nechat být. Nápomocen mu byl klučík který se mu staral o dům a zahradu - byl to machr na PC a web ... ! A tak se rozjelo vyšetřování které bralo velké tempo. Když Pan Mercedes vyslal do éteru že chce zabít mnohem a mnohem víc lidí, bylo nezbytné aby Hodges přišel na to, kdo to je.



 Detektivka nebo horor ? 
Moje první myšlenka hned po masakru byla : Sakra to je dektetivka ? 
Ano, sice tak trošku po „kingovsku“ ale je !  I když jsem zvyklá na Kingovo knížky stále mě dokáže zasáhnout to jak prostě píše o nejhorším masakru před pracovní burzou a přitom to je jak kdyby psal nějakou romantickou pohádku. Všechno jsem mu naprosto spapala i s naviákem a proto mě to i tak zasáhlo. Nakonec si to vyžehlil s detektivem Hodgesem kterej mi tak trošku připomínal Harryho Hole od Jo Nesba. Avšak i když jsem věděla kdo je pachatel, hltala jsem knížku a nevěděla jak to všechno dopadne. Mezi nejlepší Kingovi knížky bych jí asi nezařadila ale určitě stojí za přečtení.
Pokud bych jí měla někomu doporučit tak milovníkům Kinga a nebo těm co rádi detektivky, slabším povahám bych jí asi nedoporučovala ;)

Pokračování ? Ano ! 
Asi jste si všimli že vyšel druhý díl Právo Nálezce a nedávno v prosinci i poslední díl této trilogie Konec hlídky který jsem dostala k Vánocům (asi jsem byla fakt hodná ! :) ).
Takže se můžete těšit na další recenze!
MOJE HODNOCENÍ  75%

Autor : Stephen King
Originální název : Mr Mercedes 
Rok vydání : 2014
Počet stran :  376
Nakladatelství / Překlad : Beta - Pavel Dobrovský / Linda Bartošková
Žánr : Detektivka
 *Psala: Marci 



You May Also Like

1 komentářů

  1. Tuhle knížku jsem měla v ruce, ale nakonec jsem si ji s sebou domů nevzala a dala přednost jinému Kingovi :) Ale asi se jí na ten zoubek podívám :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !