Čtyři po půlnoci (1.část)

by - dubna 04, 2017

Dnes pro vás recenzi na knížku Čtyři po půlnoci (1.část). Proč první část ?  Jelikož v Americe vyšla knížka Čtyři po půlnoci jako sbírka čtyřech povídek ale v ČR byla vydaná jako dvě části. V první, o které dnes budu psát, jsou Časožrouti a Skryté okno do skryté zahrady. V druhé pak Policajt z knihovny a Sluneční pes.


ČASOŽROUTI
V tomto příběhu se dostaneme mezi piloty, kde Brian Engle právě přistane s letadlem a po hrozném letu si oddychne že další jeho let proběhl relativně v klidu. Když se ale pak dozví že jeho bývalá žena umřela, zas tak v pohodě není a nasedá do jiného letadla aby vyřešil tuto smutnou zprávu. Nepilotuje ale nasedá do letadla jako pasažér s mnoha dalšími lidmi, po oznámení ke startu a připnutí pásu, Brian usíná. Po strašném probuzení jecíčí holčičky zjistí že ostatní pasažéři kromě pár lidí záhadně zmizelo i s celou posádkou letadla. Jako pilot okamžitě míři k kokpitu kde se ujme řízení letadla.  Ostatní zbylý pasažéři nechápou co se děje, kam všichni zmizeli - zastavily snad někde na mezi zastávce ? Ale proč tu nejsou ani piloti a letušky ?  Když nikdo nereaguje na volaní o pomoc rozhodne se Brian přistát mnohem dříve než měli původně v plánu. Když vystoupí z letadla, ocitnou se  na úplně liduprádném místě, kde nejsou zvuky a vůně, ale jen strašné ticho které nahání strach. Jen jeden z nich ví že Časožrouti už jsou blízko ...

SKRYTÉ OKNO DO SKRTÉ ZAHRADY
Ve druhém příběhu se ocitneme vedle spisovatele Morta Raineyho, který navštíví jaký si John Shooter a napadneho že mu ukradl povídku kterou sám napsal. Mort to nebere v potaz jelikož si není vědom toho že by něco takového někdy udělal.  Když však Shooter je neoblomný a nechá u něho svou povídku Mort neodolá a koukne se. Zjistí že Shooterova povídka je na chlup stejná jako jeho povídka kterou napsal před 7lety. Shooter ale chce důkaz že povídku o kterou se hádají Mort napsal dřív, ano napsal a byla vydána v časopise z roku 1980. Když Mort zavolá své bývalé ženě která bydlí v jejich domě, zjistí že dům někdo zapálil a tak je jeho důkaz v trapu. Shooter ale naléhá a vyhrožuje, dokonce Mortovi zabije kočku a nechává strašidelné vzkazy že má pouhé tři dny na to aby dokázal že ta povídka je jeho.  Když však řeší to kdo je záhadný Shooter a snaží se ze situace dostat zjistí že je do téhlé patálie víc namíchaný než by chtěl...

jenom WAU...
To že se mi tahle knížka bude líbit jsem věděla už když jsem si jí pořizovala, a byla ještě o dost lepší než bych si mohla myslet. Některým lidem se tenhle styl psaní ale i všeobecně směrem kterým si King razí cestu nemusí líbit - já ho fakt lhtám. Přiznávám se ale že mezi prací a nějakýma věcma jsem knížku četla dýl než je u mě zvykem ale jen proto že jsem si nechtěla nechat ujít ani jeden detail který bych kvůli mé nepozornosti přehlédla. Na první pohled se asi zdá být zajímavější první povídka - i mě se moc líbila, druhá byla celou dobu taková zvláštní nemohla jsem jí přijít na chuť ale po odhalení nebo spíše rozkrytí všech tajemství sem zůstala jen sedět a němě koukat - udivením. Ani u jedné nevíte jak to všechno dopadne nebo co od toho vlastně čekat. Pokud jste Kinga ještě nikdy nečetli, a bojíte se že vám jeho styl nebude sedět nebo že je to na vás moc strašidelné tak si myslím že u takhle kratších příběhu bych to klidně zkusila a nebála se toho. Při nejhorším vás to nebude bavit a knihu odložíte.  Když jsem ale nedávno pučovala svojí knížku (jinou než tuto) od Kinga mé mamce, napsala mi po pár dnech že píše opravdu skvěle a knížku musela dočíst hned, protože potřebovala vědět jak to dopadne - z toho pline, pusťte se do čtení ! :)
 
STEPHEN KING
Stephen Edwin King (scenárista, spisovatel, romanopisec, učitel, režisér, novinář, autor sci-fi a hororů, herec a sloupkař) , některá díla vydal pod pseudonymem Richard Bachman, je americký spisovatel hororů, jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti. Řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Mezi jeho slavná díla patří knihy Carrie, To, Mrtvá zóna a série Temná věž a Osvícení.

MOJE HODNOCENÍ  90%

Autor : Stephen King
Originální název :  Four Past Midnight
Rok vydání : 1990 ( u nás 2002 - dotisk 2017 )
Počet stran : 456
Nakladatelství / Překlad : BETA  
Pavel Dobrovský / Ivan Němeček
Žánr : Horor, Povídky


*Psala :Marci

You May Also Like

0 komentářů

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !